نقطه آغاز یادگیری هر زبان خارجی، یادگیری کلمات و اصطلاحات آن زبان است. برای ورود به بازارهای مالی جهانی مانند فارکس نیز باید ابتدا اصطلاحات این بازار را بدانیم تا بتوانیم با زبان این بازار و راهکارهای تحقیقات بازار و استراتژیهای معاملاتی آن آشنا شویم. بنابراین در این مقاله از مجموعه ویفاکس کالج، فهرستی از اصطلاحات مهم فارکس ایجاد کردهایم که به شما برای آشنایی بیشتر با این بازار و ورود آسان به آن کمک میکنند.
چرا باید اصطلاحات مهم فارکس را بیاموزیم؟
برای تسلط بر دنیای پرهیجان و پیچیده بازار فارکس، آشنایی عمیق با اصطلاحات تخصصی آن امری حیاتی است. این اصطلاحات کلیدهای درک تحلیلهای بازار، تصمیمگیریهای هوشمندانه و ارتباط موثر با دیگر فعالان فارکس هستند. با یادگیری این اصطلاحت، شما نهتنها به یک معاملهگر حرفهای تبدیل میشوید، بلکه میتوانید ریسک معاملات را نیز کاهش دهید.
برخی از مزایای یادگیری اصطلاحات مهم فارکس عبارتند از:
- درک عمیق از بازار
- تحلیل دقیقتر
- تصمیمگیری بهتر
- ارتباط مؤثر با دیگر فعالان
- افزایش سودآوری
- تبدیل شدن به یک معاملهگر حرفهای
- اطمینان خاطر بیشتر
- آگاهی از فرصتهای جدید
- توسعه مهارتهای مالی
تصور کنید شما در حال خواندن یک تحلیل تکنیکال پیچیده در مورد یک جفت ارز هستید. در این تحلیل، از اصطلاحاتی مانند "الگوی سر و شانه"، "کانال نزولی"، "اندیکاتور RSI" و "حمایت و مقاومت" استفاده شده است. اگر شما با این اصطلاحات آشنایی نداشته باشید، قطعا در درک این تحلیل و تصمیمگیری بر اساس آن با مشکل مواجه خواهید شد. بنابراین در ادامه این مقاله، مهمترین اصطلاحات بازار مالی فارکس را با هم مرور میکنیم.
تحلیل بنیادی؛ تحلیل عوامل کلیدی موثر بر نرخ ارزها
تحلیل بنیادی یا فاندامنتال یکی از بهترین روشهای افزایش آگاهی برای پیشبینی شرایط پیش روی بازار فارکس است. در این روش معاملهگران به بررسی عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی میپردازند که میتوانند بر نرخ ارزهای کشورهای مختلف تاثیر داشته باشند. بهعبارت دیگر با این روش میتوانید ارزش ذاتی یک ارز را نسبت به ارزهای دیگر تعیین کنید.
بهعنوان نمونه ممکن است بانک مرکزی یک کشور تصمیم بگیرد که نرخ بهره را افزایش دهد. این تصمیم معمولا با اهدافی مانند کنترل تورم و تقویت ارزش پول ملی گرفته میشود. در این شرایط تحلیلگران فاندامنتال انتظار دارند که ارزش ارز آن کشور نسبت به سایر ارزها افزایش یابد. زیرا سرمایهگذاران بهدنبال کسب بازده بالاتر از طریق سرمایهگذاری در اوراق قرضه آن کشور میشوند. در نتیجه تقاضا برای آن ارز افزایش مییابد و ارزش آن نیز بالا میرود.
عوامل موثر بر بازار فارکس که در تحلیل بنیادی مورد توجه قرار میگیرند، عبارتند از:
- سیاستهای پولی: مواردی چون نرخ بهره و میزان عرضه پول
- سیاستهای مالی: میزان بودجه دولت، میزان بدهی دولت و هزینههای دولتی
- تولید ناخالص داخلی (GDP): نرخ رشد اقتصادی و ساختارهای دیگر اقتصادی
- تورم: نرخ تورم، انتظارات تورمی
- نرخ بیکاری: نرخ اشتغال، نیروی کار
- ثبات سیاسی: انتخابات، تغییرات دولت، روابط بینالملل
- رویدادهای ژئوپلیتیک: جنگها، تحریمها، بحرانهای سیاسی
- اعتماد سرمایهگذاران: شاخصهای اعتماد سرمایهگذاران و میزان ریسکپذیری بازار
- نرخ ارز سایر ارزها: نرخ ارز ارزهای اصلی مانند دلار آمریکا، یورو و پوند استرلینگ
برای آموزش کامل تحلیل بنیادی روی لینک روبرو کلیک کنید: آموزش تحلیل بنیادی
تحلیل تکنیکال؛ یکی از اصطلاحات مهم و پرکاربرد فارکس
تحلیل بنیادی بر عوامل دنیای بیرون از بازار که بر بازار فارکس تاثیر میگذارند تمرکز دارد. اما روش تحلیل تکنیکال یا فنی، از خود اطلاعات مالی موجود در بازار شروع میکند. در این روش معاملهگران با بررسی دادههای تاریخی قیمت یک ارز، مانند دادههای نموداری و الگوهای قیمتی، سعی میکنند آینده قیمت آن ارز را پیشبینی کنند.
تحلیلگران تکنیکال به این اصل تکیه میکنند که تمام اطلاعات لازم برای پیشبینی قیمت یک ارز در نمودار قیمت آن نهفته است. بنابراین این افراد با استفاده از ابزارها و اندیکاتورهای مختلف سعی میکنند روندهای قیمتی، نقاط ورود و خروج مناسب برای معاملات و سطوح حمایت و مقاومت را شناسایی کنند.
فرض کنید در نمودار قیمت یک جفت ارز، یک الگوی سر و شانه رو به پایین مشاهده میشود. این الگو معمولا نشاندهنده تغییر روند از صعودی به نزولی است. در این صورت یک تحلیلگر تکنیکال ممکن است پیشبینی کند که پس از شکسته شدن خط گردن این الگو، قیمت ارز به سمت پایین حرکت خواهد کرد و بنابراین، یک موقعیت فروش باز میکند. همانطور که متوجه شدید، در این نمونه نیز، تحلیلگر نیازی به آگاهی از عوامل بیرون از بازار مانند نرخ تورم ندارد. با این حال برخی از تحلیلگران و معاملهگران از هر دو روش تکنیکال و بنیادی برای بررسی بازار و شناسایی فرصتهای معاملاتی استفاده میکنند.
مهمترین اطلاعات ابزارها در این روش عبارتند از:
- نمودارهای قیمتی: نمودارهای خطی، شمعی، میلهای و...
- الگوهای قیمتی: سر و شانه، دو قلو، مثلث، پرچم و...
- سطوح حمایت و مقاومت: سطوحی که قیمت در گذشته به آنها واکنش نشان داده است
- اندیکاتورهای تکنیکال: میانگین متحرک، RSI، مکدی، باندهای بولینگر و...
- حجم معاملات: میزان خرید و فروش در بازار
برای آموزش کامل تحلیل تکنیکال روی لینک روبرو کلیک کنید: آموزش تحلیل تکنیکال
حمایت و مقاومت؛ اصطلاحاتی کاربردی در پیشبینی حرکت قیمتها در فارکس
اصطلاحات خطوط حمایت و مقاومت از اصطلاحات مهم فارکس هستند که در روش تحلیل تکنیکال این بازار مورد استفاده قرار میگیرند. این خطوط در واقع سطوح قیمتی هستند که در گذشته چندین بار قیمت به آنها رسیده و از آنها بازگشته است؛ درست مانند یک مانع که البته در آینده دور یا نزدیک، شکسته میشوند.
سطح حمایت، قیمتی است که در آن تقاضا برای یک ارز بهاندازهای قوی است که از کاهش بیشتر قیمت جلوگیری میکند. سطح مقاومت نیز قیمتی است که در آن عرضه به اندازهای زیاد است که از افزایش بیشتر قیمت جلوگیری میکند. این سطوح بر اساس دادههای تاریخی قیمت رسم میشوند و به معاملهگران کمک میکنند تا نقاط ورود و خروج مناسب برای معاملات خود را شناسایی کنند.
برای شناسایی بهتر این خطوط و استفاده از آنها توجه داشته باشید که:
- خطوط حمایت و مقاومت ثابت نیستند و ممکن است با تغییر شرایط بازار تغییر کنند
- شکسته شدن یک خط حمایت یا مقاومت قوی میتواند نشانهای برای تغییر روند باشد
- شکسته شدن یک خط باید با افزایش حجم معاملات یا تشکیل الگوهای قیمتی تایید شود
- این خطوط بازتابی از احساسات و انتظارات معاملهگران هستند
- حتی با استفاده از خطوط حمایت و مقاومت، باز هم احتمال خطا وجود دارد. بنابراین مدیریت ریسک در معاملات بسیار مهم است
برای آموزش کامل این مبحث روی لینک روبرو کلیک کنید: آموزش حمایت و مقاومت
روندها در بازار فارکس
در بازار فارکس گاهی قیمتها مدام در حال افزایش هستند، گاهی مدام کم میشوند و گاهی نیز تغییرات چندانی ندارند. این سه وضعیت در بازار فارکس، سه روند صعودی، نزولی و خنثی را تشکیل میدهند. از طرف دیگر روندها میتوانند کوتاهمدت، میانمدت یا بلندمدت باشند و شناسایی آنها به معاملهگران کمک میکند تا تصمیمات معاملاتی بهتری بگیرند.
فرض کنید قیمت جفت ارز یورو/دلار آمریکا در چند ماه گذشته بهطور مداوم در حال افزایش بوده است. این وضعیت نشاندهنده یک روند صعودی برای این جفت ارز است. یک معاملهگر با شناسایی این روند ممکن است تصمیم بگیرد که یک موقعیت خرید باز کند، زیرا پیشبینی کرده است که قیمت همچنان افزایش خواهد یافت.
از نکات مهم برای تشخیص روند و استفاده از آن میتوان به این موارد اشاره کرد:
- روندها دائمی نیستند و ممکن است در هر زمانی تغییر کنند
- حجم معاملات میتواند به تایید روند و قوت آن کمک کند
- برای تشخیص روند میتوان از ابزراهایی مانند نمودارهای قیمتی، اندیکاتورهای تکنیکال و الگوهای قیمتی استفاده کرد
یکی از اصطلاحات رایج مهم فارکس، "استراتژی" است
اینکه شما چه عادتهایی در معاملات خود دارید، از چه ابزارهایی استفاده میکنید و بر کدام دادههای بازار تمرکز دارید، روش یا استراتژی معاملاتی شما را تشکیل میدهد. بهعبارت دیگر استراتژی معاملاتی در بازار فارکس شامل مجموعهای از قوانین، روشها و ابزارها است که یک معاملهگر برای تصمیمگیری در مورد خرید یا فروش یک جفت ارز از آنها استفاده میکند. این استراتژیها بر اساس اصول و تحلیلهای مختلفی مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، روانشناسی بازار و مدیریت ریسک بنا شدهاند.
برخی از استراتژیهای رایج بازار فارکس عبارتند از:
- سوئینگ تریدینگ (Swing Trading)
- پوزیشن تریدینگ (Position Trading)
- آربیتراژ (Arbitrage)
- اسکالپینگ (Scalping)
- ترکیب تحلیل تکنیکال و بنیادی
- نیوز تریدینگ یا معامله بر اساس بررسی اخبار اقتصادی
- استوکاستیک (Stochastic)
- ترند فالوینگ (Trend Following)
الگوهای نموداری؛ اشکالی تکرارشونده در نمودارها با اطلاعاتی بسیار مهم
یکی از اصطلاحات مهم و جذاب بازار فارکس، الگوی نموداری است. الگوهای نموداری اشکالی قابل تشخیص و تکرارشونده هستند که در الگوهای قیمت جفت ارزها ظاهر میشوند. این الگوها در صورت تایید قوتشان با اطلاعات دیگری مانند حجم معاملات و... معمولا نشاندهنده تغییرات احتمالی در جهت حرکت قیمت جفت ارزها هستند. این الگوها همچنین از ابزارهای کاربردی در روشهای تحلیل تکنیکال و روانشناسی بازار بهشمار میآیند.
برای مثال یکی از معروفترین الگوهای نموداری، الگوی سر و شانه است. این الگو معمولا در انتهای یک روند صعودی تشکیل میشود و نشاندهنده احتمال تغییر جهت روند به روند نزولی است. شکل ظاهری این الگو شامل دو قله کوچک در ابتدا و انتها و یک قله بزرگتر در وسط (سر) میباشد. وقتی زمانی که قیمت یک دارایی (مثل یک جفت ارز در فارکس) از خط گردن الگوی سر و شانه به سمت پایین حرکت کند و این خط را بهطور قاطع بشکند، این یک سیگنال قوی برای معاملهگران است تا یک موقعیت فروش باز کنند.
برخی از الگوهای نموداری رایج عبارتند از:
- سر و شانه (صعودی و نزولی)
- دو قلو (قله و کف)
- سقف دوتایی و کف دوتایی
- مرد آویزان
- مثلثها
- پرچمها
- مستطیلها
سشنهای معاملاتی؛ تعیین کننده ساعات کار بازار فارکس در مناطق مختلف
بازار فارکس به چند منطقه جغرافیایی تقسیم میشود که بیشترین معاملات را دارند؛ مناطقی مانند آسیا، اروپا و آمریکا. از آنجا که ساعات کاری این بازارها با هم تفاوت دارد (بهخاطر تفاوت طول جغرافیایی)، بنابراین مفهومی با نام سشنهای معاملاتی تعریف شده است که بازههای زمانی مشخصی را تعیین میکنند که در آنها مراکز مالی بزرگ دنیا به معاملات در فارکس میپردازند.
آگاهی از سشنهای معاملاتی برای معاملهگران فارکس اهمیت بسیار زیادی دارد. فرض کنید یک معاملهگر قصد دارد روی جفت ارز یورو به دلار آمریکا معامله کند. اگر او بداند که بیشترین نوسانات قیمتی این جفت ارز در طول همپوشانی سشنهای لندن و نیویورک رخ میدهد، میتواند در این بازه زمانی فعالیت بیشتری داشته باشد و فرصتهای بیشتری برای کسب سود پیدا کند. از طرف دیگر، اگر او بخواهد از نوسانات کمتر و اسپردهای پایینتر بهرهمند شود، ممکن است ترجیح دهد در سشنهای آرامتری مانند سشن توکیو موقعیتهای معاملاتی را باز کند. در ادامه جدول سشنهای معاملاتی فارکس را مشاهده میکنید.
سشن |
منطقه |
زمان تقریبی آغاز (به وقت تهران) |
زمان تقریبی پایان (به وقت تهران) |
ویژگیهای کلیدی |
سیدنی |
استرالیا |
1:30 بامداد |
10:30 صبح |
کمنوسانترین سشن، مناسب برای تحلیل تکنیکال |
توکیو |
آسیا |
4:30 بامداد |
13:30 بعدازظهر |
نوسانات متوسط، تمرکز بر ارزهای آسیایی |
لندن |
اروپا |
11:30 صبح |
19:30 بعدازظهر |
پرنوسانترین سشن، بیشترین حجم معاملات |
نیویورک |
آمریکا |
16:30 بعدازظهر |
1:30 بامداد روز بعد |
نوسانات بالا، تاثیر اخبار اقتصادی آمریکا |
کندل استیک یا نمودار شمعی؛ یکی از اصطلاحات فارکس
کلمه کندل استیک (Candlestick) بهمعنای "شمعدان" است. این کلمه همچنین یکی از اصطلاحات بازار فارکس میباشد که در زبان فارسی به آن نمودار شمعی نیز گفته میشود. کندل استیک در واقع یک ابزار نموداری و گرافیکی است که برای نمایش حرکت قیمت یک دارایی در یک بازه زمانی مشخص استفاده میشود. در این نمودارها هر کندل یا شمع، شامل یک بدنه و دو سایه (فتیله) است.
بدنه شمع نشاندهنده باز و بسته شدن قیمت در آن بازه زمانی است و سایهها بالاترین و پایینترین قیمت را نشان میدهند. نمودارهای شمعی به خاطر نمایش سریع و دقیق اطلاعات قیمت، از ابزارهای محبوب در تحلیل تکنیکال بازار فارکس هستند.
حد سود چیست؟
اگر میخواهید بدانید که چگونه تریدرهای فارکس، ریسک معاملات خود را کاهش میدهند باید با اصطلاح حد سود بهعنوان یکی از بهترین ابزارها در این زمینه آشنا شوید. حد سود (Take profit) در بازار فارکس به سطح قیمتی ازپیشتعیینشدهای گفته میشود که در صورت رسیدن قیمت دارایی به آن سطح، موقعیت معامله بهطور خودکار بسته میشود. هدف از تعیین این حد، کسب سود تضمین شده و جلوگیری از از دست دادن سود یک معامله موفق است.
فرض کنید شما یک جفت ارز را در قیمت 1.20 خریداری کردهاید و انتظار دارید که قیمت آن افزایش یابد. برای محافظت از سود خود، میتوانید یک حد سود در قیمت 1.25 تعیین کنید. به این معنی که اگر قیمت به 1.25 برسد، معامله شما بهطور خودکار بسته میشود و شما 5 پیپ سود خواهید کرد.
حد ضرر؛ ابزاری دیگر برای کاهش ریسک معاملات فارکس
یکی دیگر از ابزارهای کاربردی برای کاهش ریسک معاملات، حد ضرر (Stop loss) است. حد ضرر یک مقدار عددی است که تریدرهای فارکس از آن استفاده میکنند تا در صورتی که قیمت از آن عدد پایینتر بود، معامله بهطور خودکار بسته شود تا ضرر و زیان بیشتری برای تریدر ایجاد نشود.
فرض کنید شما یک جفت ارز را در قیمت 1.20 خریداری کردهاید و حد ضرر خود را در قیمت 1.18 قرار دادهاید. اگر قیمت به 1.18 برسد، معامله به صورت خودکار بسته شده و شما تنها 2 سنت به ازای هر واحد از آن ارز زیان میبینید. اما اگر حد ضرر را تعیین نمیکردید، ممکن بود قیمت بیشتر کاهش یابد که در
آن صورت زیان شما بسیار بیشتر میشد.
اسپرد در فارکس؛ هزینه پنهان معاملات شما
در بسیاری از بازارهای مالی قیمت پیشنهادی عرضهکنندی با قیمت مورد نظر خریدار تفاوت دارد. در بازار فارکس و برخی از دیگر بازارهای مالی جهانی، این تفاوت با اصطلاحی به نام اسپرد (Spread) شناخته میشود. بهعبارت دیگر اسپرد در بازار فارکس بهمعنای تفاوت بین قیمت خرید (قیمت پیشنهادی یا Ask) و قیمت فروش (قیمت درخواستی یا Bid) برای یک جفت ارز است. اما یک تعریف بسیار سادهتر نیز برای اسپرد وجود دارد: اسپرد همان مبلغی است که شما برای انجام یک معامله بهعنوان کارمزد به بروکر بازار فارکس میپردازید.
توجه داشته باشید که اسپردها نیز خود به دو گروه ثابت و متغیر تقسیم میشوند. اسپرد ثابت در تمام شرایط یکسان است، درحالیکه اسپرد متغیر با توجه به شرایط بازار تغییر میکند. در ضمن اسپرد به شکل مستقیم بر میزان سود و زیان معاملهگران تاثیر دارد. بنابراین تعیین اسپردهای بالاتر بهمعنای هزینههای بیشتر و سود کمتر برای معاملهگران است.
این مطلب به مرور کامل می شود و با تمام اصطلاحات مهم فارکس آشنا می شوید.